Blogg tre.”Trial by fire”

Ursäkte det sena blogginlägget från min del. Förkylning satte stopp för sådant roligt, så den dimper ner idag.

Vad jag vill ta upp är det överstycke som  skapades under Maya perioden och har benämningen ”Yaxchilán Lintel 24”.

unnamed

Om den känns igen för er läsare så är det inte allt för konstigt. Den dyker nämligen upp i vår kurslitteratur. Jag har valt detta verk eftersom det för mig representerar en tämligen stor del av Maya kulturen. Nämligen hur de tycks ha använt sådana här typer av metoder av självskadning eller blodsoffer för att kunna hävda sin makt. Hjältemod och oräddhet tycks ha varit goda drag för Mayas befolkning. Och som vi ser här på bilden så är det en ”avmålning” av just en sådan här form av rit. Denna bild tycks visa ledaren av Yaxchilán, en viss Itzamnaaj Bahlam, som har levt 681-742. Vid hans sida står K’abal Xook, hans fru (kanske en av flera).

 

Vad denna ”bild” visar är hårresande. Här ser vi att Xook använder ett rep, troligvis bespättsad med obsidian, och kör den igenom hennes tunga. ”Nej tack!” skulle nog 99 % av oss säga, men så ter sig riterna i Maya kulturen. Åtmindstånde så var det inget dödoffer den här gången. Men det är just denna typ av ritual som är värt att ta en extra koll på. Tyvärr är ju mycket av Mayas kultur förstörd i och med spanjorernas frammarch på 1400 talet, mycket av det som gick att förstöra förstördes. På så vis kan det vara svårt att tyda vad som man kan tolka av målningar eller avbildningar som denna. Inte minst med det faktum att de kristna som kom till landet var ivriga att måla upp de som redan bodde där som vildar och allmänt ”dåliga personer”. Vi har såhär i efterhand kunnat lära oss att det inte var hela sanningen. De hade avancerade städer i storlekar (för den tiden) som mäkta sig större än de motsvarigheter i Europa, och mycket avancerade kulturer. Vildingar lär ju rimligtvis inte kunna skapa sådant utan att åtminstånde vara en gnutta civilerserade. Men, med bilder och målningar som dessa så kan det vara lätt att just sätta dem i ett sådant ljus. Man ska inte heller se över det faktum att sådant faktiskt skedde, vilket får en i dagens läga att tänka efter. Återfinns sådan hära typer på andra ställen i världen? Eller varför var det just detta folkslaget som har målats upp i detta ljus? ”Ingen idé är unik” har man ju hört, så ur det argumentet så bör detta ske på andra ställen i världen också.

Annonser

3 reaktioner till “Blogg tre.”Trial by fire”

 1. Intressant inlägg, jag hajade verkligen till när jag läste om bilden i kurslitteraturen. Oerhört fascinerande att läsa om en kultur som blandar inslag som detta med sånt vi förknippar som vetenskapliga framsteg.

  Gilla

 2. Jag måste missat bilden i kurslitteraturen, Men får hålla med det du skriver om att ”Nej tack” till att ha ett rep genom tungan. Men den visar precis som du säger på den delen av kulturen som verkar ha funnits hos Maya. Synd att det inte finns mer artefakter kvar av deras kultur idag.

  Gilla

 3. Väldigt intressant – något man undrar över i samband med detta är att om självskadebeteende i samband med maktuppvisning är något som finns i andra kulturer.
  Man har ju sett tropiska indianers manlighetsritualer, men det handlar ju mer om att växa upp än att slå sig för bröstet och säga – ”Här är jag, det är jag som bestämmer”.
  Jag tror man valde dessa motiv både för att förstärka sin maktposition plus att det inte var vardagen som var intressant att visa upp – den levde ju alla i ändå.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s